MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Debating European Democracy

 

Europa pentru cetăţeni

Proiectul „Debating European Democracy ” a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”
Aplicabil pentru Măsura 2.1 "Infrățirea orașelor"

Participare: proiectul a permis întrunirea a 60 (45 de elevi) de cetăţeni, dintre care 33 (25 de elevi) originari din oraşul MUNICIPIUL MEDIAS (România) elevi10 (6 elevi) din oraşul DABROWA GORNICZA (Polonia), 10 (8 elevi) din oraşul GEMEENTE DE FRYSKE MARREN (Olanda), 9 (6 elevi) din oraşul SOPRON MEGYEI JOGU VAROS ONKORMANYZATA (Ungaria).

Locul/Datele: întrunirea a avut loc în MUNICIPIUL MEDIAS (România), din data de 07/05/2018 până în data de 11/05/2018

Descriere succintă:

Ziua de 08/05/2018 a fost consacrată pentru realizarea obiectivului 1 al proiectului: conștientizarea modurilor specifice în care sunt abordate alegerile europarlamentare în fiecare dintre cele patru țări participante. Realizarea concretă a obiectivului a fost o masă rotundă desfășurată în sala Daniel Thelmann a Primăriei Municipiului Mediaș. Întregul eveniment a fost transmis online pe site-ul Primăriei Municipiului Mediaș.

Ziua de 09/05/2018 a fost consacrată pentru realizarea obiectivului 2 al proiectului: punerea în dezbatere a unor teme controversate la nivel european. Dintre acestea, tinerii participanți la proiect, au dezbătut, într-un format de dezbateri tradițional parlamentar (British Parliamentary), dacă votul ar trebui sau nu să fie obligatoriu. Pregătirea și desfășurarea dezbaterii s-a realizat într-un spațiu excelent pentru acest tip de acivități: Sala de conferințe de la Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș și a fost transmis online pe site-ul acestei instituții. De asemenea, câte doi reprezentaanți din fiecare dintre cele patru țări a participat la o emisiune la postul de televiziune local Nova TV.

Ziua de 10/05/2018 a fost consacrată pentru realizarea obiectivului 3 al proiectului: realizarea de materiale audio și vizuale pentru stimularea tinerilor să participe activ la viața politică a țărilor lor, respectiv, la viața politică europeană, în primu rând, prin participarea la vot. Activitatea s-a desfășurat în incinta Bibliotecii municipale „St. L. Roth” din Municipiul Mediaș. 
 

Tineri din patru țări vor dezbate la Mediaș democrația europeană

Primăria Municipiului Mediaș va derula în perioada 8 – 10 mai proiectul internațional  „Debating European Democracy“, cofinanțat din fonduri europene, în cadrul programului „Europa pentru Cetățeni“.

Aproximativ 60 de invitați din străinătate, dar și din municipiul nostru vor lua parte la activitățile desfășurate în cadrul proiectului. Au răspuns apelului lansat de municipiul Mediaș liceeni din orașele cu care suntem înfrățiți: Dabrowa Gornicza – Polonia, De Fryske Marren – Olanda și Sopron – Ungaria, precum și din toate liceele medieșene, însoțiți de coordonatori.

Activitățile pregătite în cadrul proiectului sunt variate și au ca scop o mai bună cunoaștere a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, felul în care se desfășoară alegerile pentru Parlamentul European, dar și percepția asupra acestui subiect în rândul tinerilor din fiecare țară participantă.

Vor fi trei zile pline, în care adolescenții vor ajunge să se cunoască și să schimbe impresii atât în ceea ce privește tema propusă - dezbaterea democrației europene, dar și referitor la alte subiecte comune tinerilor care vor fi prezenți în municipiul nostru.

 

Programul primei zile – marți, 8 mai 2018, este următorul:

Ora 10:00 – Primirea oficială a delegațiilor din străinătate și din Mediaș, în Sala „Daniel Thellmann“ a Primăriei, urmată de un cuvânt de bun venit adresat de către edilii Municipiului Mediaș

Orele 10:15 – 12:30 – Prezentarea delegațiilor și a orașelor din care provin; prezentare „Percepția alegerilor europarlamentare, din diferite puncte de vedere, în fiecare dintre țările participante“

Activitățile desfășurate la sediul Primăriei Mediaș vor fi transmise live, pe site-ul www.primariamedias.ro, accesând: live ședințe CLM/Debating European Democracy

De asemenea, în după amiaza primei zile, participanții vor avea ocazia de a vizita diferite puncte de atracție turistică din municipiul nostru și vor participa la o emisiune a postului local de televiziune.

 

Prima zi : Debating European Democracy la start

A doua zi: Debating European Democracy - ziua a doua

A treia zi: Debating European Democracy la final

Inregistrare ședință desfășurată la sediul Primăriei Mediaș

Emisiunea dedicata evenimentului transmisa la Nova TV

Video - Muzeul Gazelor Naturale